Red Velvet Cookies Cup

90g Gula Castor
80g Gula perang
115g Salted butter (room temperature)
1 Telur
1/4 tsp Esen Vanilla
1/4 tsp Red Colour (powder)
235g Tepunga Gandum
15g Serbuk koko
1/4tsp Baking soda
1/2tsp Garam

Cheesecake Filling
150g Cream cheese
60g Butter
38g Gula icing
1 1/2 tbsp Whipping Cream

Cara-Cara

1. Pukul butter dan gula selama 2-3 minit, kemudian masukkan telur dan esen vanilla pukul hingga sebati.
2. Satukan bahan kering di dalam satu bekas tepung gandum, pewarna merah, bakang soda, garam dan serbuk koko.
3. Masukkan bahan kering ke dalam bancuhan rata sehingga menjadi doh.
4. Rehatkan selama 15-20 minit.
5. Bulatkan doh kecik dalam 16g setiap satu dan masukkan kedalam acuan. Tekan doh dan bentukkan, chill do di dalam chiller selama 15 minit.
6. Cucuk doh dengan garfu sebelum dibakar.
7. Bakar pada suhu 170C selama 20minit. Setelah masak keluarkan daripada acuan dan bakar semula dalam 10 minit supaya lebih crunchy.
8. Sediakan cream cheese filling, beat cream cheese sehingga tidak berketul kemudian masukkan butter. Pukul sebati.
9. Masukkan gula icing dan pukul sebati, akhir sekali masukkan whipping cream dan pukul sebati. Jangan over beat ya.
10. Setelah Cookies Cup sudah sejuk, masukkan filling cream dan drizzle bersama coklat.

Jom subscribe Telegram kami untuk mendapatkan resipi – resipi menarik yang anda boleh cuba sendiri di rumah.