Selamat tengahari & berpuasa semua! Harini CK nak share resepi yang agak famous & senang nak buat untuk berbuka or hari raya nanti iaitu Kek Sarang Semut! Okay jom kita mula 🤤
Bahan-Bahan
1 1/4 cup Gula
1 cup Air Panas
5 biji. Telur (Gred A)
1/4 cup Susu Pekat
125g Butter (Cairkan)
1 tsp Esen Vanilla
1 cup Tepung Gandum
1 tbsp Baking Soda
Cara-Cara
- Panaskan gula di dalam pan sehingga warna bertukar perang dan cair. Padam api dan masukkan air panas. Berhati-hati untuk step ini kerana gula panas akan merecik dan membuak ketika di masukkan air panas. Biarkan sejuk.
- Pukul telur, kemudian masukkan susu pekat (susu kental), butter dan juga vanilla.
- Ayakkan tepung dan baking soda kemudian masukkan ke dalam bancuhan, kacau rata.
- Kemudian secara pelahan masukkan caramelised sugar tadi. Kacau raya.
- Biarkan selama 2 jam sebelum kukus.
- Masukkan ke dalam acuan yang telah grease, pasti grease dengan baik kalau tak jadi la macam saya susah nanti nak keluarkan dari loyang.
- Kukus selama 1 jam. Siap dan selamat mencuba.
Selamat berpuasa & selamat berbuka! 🥰
Jom subscribe Telegram kami untuk mendapatkan resipi – resipi menarik yang anda boleh cuba sendiri di rumah.
#chefkecikkitchen #keksedap #kedaibakerisemenyih #kedaikeksemenyih #keksedapsemenyih #kekchefkecik #kekkahwin #kekkahwinsemenyih #kekbirthdaysemenyih #kekinstagram #kekinstagramsedap #kedaikekecomajestic #cookiesraya #cookies #kuihraya #cookiesviral #biskutraya #cookieschefkecik