Custard Cake

Bahan-bahan

4 Biji Telur Gred A

115g Pure Butter

135g Gula Kastor

2tsp RB Vanilla

125g Tepung Gandum

500ml Susu Full Cream

Parutan Lemon 1 Biji

Hiasan

Dairy Whipping Cream 1/2 Cup

Lemon

Cara-Cara

1. Panaskan oven pada suhu 145-150C. Grease loyang 8×8 inci & letak kertas parchment. 

2. Asingkan kuning telur & putih telur.

3. Dalam satu bekas campurkan kuning telur, gula, butter & juga esen vanilla. Mix sehingga smooth & kemudian masukkan parutan lemon mix sebati.

4. Masukkan tepung satu bahagian, mix sebati & kemudian masukkan sebahagian lagi tepung. Kacau sebati.

5. Kemudian masukkan suhu sehingga sebati dengan speed perlahan sahaja. Kemudian ketepikan.

6. Di dalam bekas lain whip putih telur sehingga stiff peaks. 

7. Kemudian kaup balik di dalam bancuhan pertama tadi perlahan lahan sehingga sebati. Jgn over beat. 

8. Masukkan dalam loyang & bakar selama 60-70 minit bergantung kepada jenis oven. Biarkan sejuk di luar seketika selepas masak dan kemudian sejukkan di dalam peti sejuk selama 1 ke 2 jam sebelum dikeluarkan daripada loyang. 

9. Potong lemon & hias dengan dairy whipping cream yang telah di whip.

Tips!

Ketika proses pembakaran kek di bahagian atas mungkin akan merekah, jangan risau ia akan kembali normal selepas disejukkan.

#chefkecikkitchen #keksedap #kedaibakerisemenyih #kedaikeksemenyih #keksedapsemenyih #kekchefkecik #kekkahwin #kekkahwinsemenyih #kekbirthdaysemenyih #kekinstagram #kekinstagramsedap #kedaikekecomajestic #cookiesraya #cookies #kuihraya #cookiesviral #biskutraya #cookieschefkecik

Jom subscribe Telegram kami untuk mendapatkan resipi – resipi menarik yang anda boleh cuba sendiri di rumah .