FLUFFY MILK BREAD
Loyang Saiz: 7 inci (letak baking paper)
Bahan-Bahan
250g Tepung Roti/High Protein
30g Gula
3g Garam
185g Susu Full Cream Milk
3g Dry yeast (Mauripan)
20g Purebutter (room temperature)
Cara-Cara
1. Satukan bahan-bahan kering.
2. Campurkan susu & juga yis kemudian masukkan ke dalam bahan kering. Gaul sebati.
3. Letakkan di atas meja & knead. (10mins)
4. Letak butter & knead lagi. (5mins)
5. Jadikan bulat, dan biarkan di tempat yang suam sehingga menjadi 2 kali ganda. (1 fermentation)
6. Tumbuk dough & bahagi kepada 16 bahagian, bulatkan cantik-cantik ye.
7. Tutup dengan kain basah ataupun guna plastik wrap. (15 Minit)
8. Selepas tu ambik dough kecik tadi tekan & bentukkan bulat semula. Letak dalam loyan saiz 7 inci.
9. Loyang letak la baking paper ye senang nak keluarkan nanti.
10. Cover dengan kain lembab atau plastic wrap biar naik 2 kali ganda sebelum bakar (2 fermentation)
11. Preheat oven 180℃, dust dough dengan tepung roti. Turunkan temperature kepada 150℃.
12. Bakar selama 17 minit, kalau nak garing sikit extra kan kepada 20-25 minit.
Tips
Pastikan pakai yis yang baru jangan yang zaman jahiliah dan 2 tahun tak pakai tu.
Good luck!
#chefkecikkitchen #keksedap #kedaibakerisemenyih #kedaikeksemenyih #keksedapsemenyih #kekchefkecik #kekkahwin #kekkahwinsemenyih #kekbirthdaysemenyih #kekinstagram #kekinstagramsedap #kedaikekecomajestic #cookiesraya #cookies #kuihraya #cookiesviral #biskutraya #cookieschefkecik
Jom subscribe Telegram kami untuk mendapatkan resipi – resipi menarik yang anda boleh cuba sendiri di rumah .